Azon gondolkodtam a minap, hogy milyen érdekes dolog is a konyhaművészet, na nem mintha én művész lennék a konyhában. :) Egy aprócska dolog mivé tud fejlődni ha az ember kicsit megerőlteti a fantáziáját. Ennél a túrós zserbónál is... Mert bármily furcsa is ez egy sós ropogtatni valóból indult el, méghozzá a szezámmagos ropogósból. Amikor az első adag sikerült belőle, eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne az édes változata. Ebből született meg a paleo mézeskalács. Ezt aztán Panna kérésére összeragasztottuk lekvárral, amiből ugye a lekváros mézeskalács lett. Innét már adta magát, hogy túrós zserbót is lehetne készíteni, ezt a vonalat követve. :)
Ehhez a süteményhez a Capriovus KFT termékét a kész ToTu-t, azaz tojásfehérje túrót használtam. Jó szívvel ajánlom a laktóz érzékenyek és a paleo követőinek figyelmébe. Többen kérdeztétek a ToTut és a tojásrudat hol lehet beszerezni. Ezt sikerült megtudnom: Budapest területén magán személy részére házhoz szállítás nincs, vagy 20.000 Ft nettó esetén 7-15 óráig. Idő meghatározás nélkül a jelzett telefonszámon, lehet rendelni, és a megadott címen átvenni. A paleos boltokban kapható pár termék. Vidéken a járat útvonalon telefon egyeztetéssel megbeszélt találkozó szerint, érték határ nélküli rendeléssel.
Vásárlás, Bp. XIV.ker. Varannó u. 3. Tel:222 5906, 222 5932, 222 5933
Nyitva: H-P 7-16 óráig. Telefonon leadott rendelés 24-órában átvehető
Hozzávalók:
a Totu krémhez:
50 dkg ToTu
3 tojás
5 dkg olvasztott kókuszolaj
1 citrom leve és reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
a sárga laphoz:
15 dkg szeletelt mandula
2 dkg kókuszliszt
1 tojás
1 evőkanál méz
1 evőkanál eritritol(xilit vagy nyírfacukor)
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 csapott teáskanál szódabikarbóna
a lekváros réteghez:
25-30 dkg cukormentes kajszibarack lekvár
1 evőkanál víz
a barna lapokhoz:
30 dkg szeletelt mandula
2 dkg kókuszliszt
2 dkg holland kakaó
1 tojás
2 evőkanál méz
1 evőkanál eritritol (xilit vagy nyírfacukor)
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
a tetejére:
8 dkg min. 75 %-os étcsokoládé
1 evőkanál kókuszkrém
Először a totus krémet készítjük el, amihez valamennyi hozzávalóját turmixgépbe, vagy késes aprítóba téve egynemű krémmé dolgozzuk. A sárga laphoz a mandulát kávédarálóval finomra őröljük, majd összekeverjük a kókuszliszttel és a szódabikarbónával. A tojást, a mézet, a nyírfacukrot és a vaníliamagokat összekeverjük. Hozzáadjuk az kókuszos mandulát. Egynemű tésztává gyúrjuk. Minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve két sütőpapír közé téve 25 x 25 centis téglalappá nyújtjuk. (én az egyik hátuljára rárajzoltam az alapot, ezt a sütőpapírt raktam nyújtás közben felülre, a közepére tettem a tésztát, így már könnyű volt méretre nyújtani. Nyújtás végén átfordítottam, ami addig az alsó sütőpapír volt az most fölülre került, lehúztam (nem dobtam el mert a következő lapokhoz is fel lehet használni) pizzavágóval szabályosra vágtam a tésztát, utána ollóval a papírt is, majd sütőpapírostól (alján marad a tésztának) betettem a formába.) A formában lévő tésztát megkenjük a lekvárral, amit a vízzel közepes lángon folyósra melegítettünk. A barna laphoz a tésztát (ugyanúgy készül, mint a sárga, csak kakaó is kerül bele) ketté vesszük és ugyanúgy nyújtjuk ki és vágjuk szabályosra, mint a sárga lapot, de úgy fektetjük a lekváros rétegre úgy, hogy a papír ezúttal felül legyen (a papírral sokkal könnyebb mozgatni, ide oda rakosgatni a tésztát, gyakorlatilag úgy működik, mint a matrica). A papírt lehúzzuk. A barna lapra rásimítjuk a totus réteget, majd az előző barna laphoz hasonlóan rátesszük az utolsó barna lapot is a tetejére. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Ha kihűlt az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A gőzről levéve hozzákeverjük a kakaóvajat. Rásimítjuk a sütemény tetejére. A kókuszkrémet (minél sűrűbb része legyen) kisebb nylon zacskó sarkába tesszük. Vékony lyukat vágunk a sarkába és a még folyékony csokoládé tetejére szabályos közönként csíkokat húzunk vele. Vékony pengéjű késsel a kókuszkrémmel merőlegesen szintén csíkokat húzunk, így alakítva ki a mintát a sütemény tetején. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Szeletelés előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből, szebben lehet majd vágni.
A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám.
A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.
A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.