Friss topikok

Címkék

áfonya (4) agávészirup (12) ajándék. (3) alma (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (4) banán (6) banánliszt (4) barack (1) bonbon (1) citrom (21) citromfű (1) cocomas (10) cseresznye (1) csoki (30) csokoládé (20) datolya (9) datolyaszirup (1) dió (16) eper (10) eritritol (73) fagyi (6) fagyi gép nélkül (3) fagylalt (3) fahéj (3) fánk (1) farsang (1) fekete ribizli liszt (1) füge (1) gasztro ajándék (2) gesztenye (10) gombóc (1) gránátalma (1) gyümölcs (17) gyümölcsalap (1) gyümölcsliszt (2) húsvét (1) juharszirup (9) kakaó (15) kakaóvaj (4) karácsony (7) karácsonyfa dísz (1) kávé (8) keksz (4) kesudió (2) kókusz (35) kókuszolaj (45) kókusztej. (23) kókusztejpor (1) könyv (2) lekvár (7) lenmag (2) linzer (1) liszt mentes (1) mák (6) makadámdióliszt (1) málna (4) mandula (30) marcipán (1) mazsola (5) meggy (1) menta (2) méz (29) mézeskalács fűszer (2) mogyoró (5) muffin (1) napraforgómag (2) nocarb noodle (2) nutella (1) nyers konyha (2) nyílgyökérliszt (17) palacsinta (5) paleo (96) pektin (1) piskóta (7) pisztácia (2) pite (4) puding (2) rebarbara (2) reggeli (1) répa (1) rétes (1) ribizli (1) rum (7) sajttorta (3) sárgabarack (1) sütés nélkül (23) sütőtök (1) szezámmag (3) szilva (3) tápióka (2) tartósítás (1) tészta (1) tojásfehérje hasznosítás (5) tojásrúd (15) tökmag (1) torta (14) totu (38) totu krém (3) totu krém extra (2) túró (16) vanília (51) virág (1) virágszirom (1) xilit (69) zabkorpa (1) zabpehely (2) zselatin (17) Címkefelhő

Naptár

október 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Szerzők

Töpörtyűs pogácsa (paleo)

2014.04.25. 09:37 | pestro | Szólj hozzá!




A legfinomabb pogácsa amit eddigi paleos életünk során készítettem. Nagyon eteti magát. :)
Bár kívülről, száraznak tűnik, pedig beleharapva szinte lágynak mondható. Szeretnék is köszönetet mondani  Bélának, az egyik paleos társamnak, hogy közzé tette a receptjét.
Hogy mennyire finom arra talán elegendő az a két bizonyíték, miszerint a tegnapi közel 3 tepsinyi pogácsából mindössze ennyi maradt. :) Illetve reggel beszélgetve a lányokkal említettem, hogy holnap a piacról kell majd hoznom töpörtyűt is.
"-Támogatom - mondta a nagylány.
Mert töpörtyűt szeretnél enni? - kérdeztem én.
- Nem töpörtyűt, hanem ilyen pogácsát. válaszolta." :)


Hozzávalók:

a tésztához:
10 dkg kesudió
1 dl langyos víz
2-3 evőkanál citromlé
1 teáskanál agávé szirup
7 gramm glutén mentes insatnt élesztő (Mezei Elmira szerint használható)
25 dkg makadámdió liszt
5 dkg tápióka keményítő (Szendi Gábor szerint megengedett a paleoban)
1 tojás
törött bors
3 teáskanál só (nem írtam el ennyi kell)

a töpörtyűkrémhez:
20 dkg darált töpörtyű
törött bors


a kenéshez:
1 felvert tojás


A kesudiót este beáztatjuk vízbe. Másnap leszűrjük, átöblítjük, majd összeturmixoljuk a langyos vízzel, a citromlével és a főtt tojásfehérje rúddal. Hozzáadjuk az agávét és az instant élesztőt. A makadámdió lisztet összekeverjük a tápiókával, az élesztős kesu tejföllel és a tojással. Ízesítjük sóval, törött borssal. Addig gyúrjuk, amíg szép fényes, sima felületű, táltól elváló tésztát nem kapunk. Enyhén lisztezett (makadám vagy tápióka) gyúródeszkára tesszük, majd konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a töpörtyűkrémet, amihez a ledarált tepertőt összekeverjük sóval és törött borssal. Nyugodtan bánjunk bőkezűen a fűszerekkel. A tésztát 24 x 24 centis téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a krém harmadával. Majd hajtogatjuk. Egy régebbi pogácsámnál, ami nem paleos találtok a hajtogatásról fázis képeket. Újabb 30 percig pihentetjük. Újra nyújtjuk, kenjük, hajtogatjuk és pihentetjük. Még egyszer megismételjük a folyamatot. Az utolsó pihentetés után 1,5 -2 centi vékonyra nyújtjuk és 3-4 centis szaggatóval kiszúrjuk a tésztát. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, lekenjük a tojással, végül 200 fokra előmelegített sütőbe téve (a pogácsa nagyságától függően) 18-22 perc alatt megsütjük.

Újra sütött változatához a főtt, füstölt csülök bőrős, zsíros részét daráltam le, 25 dkg volt. Nem használtam hozzá élesztőt, úgyhogy az nyugodtan elhagyható. Nem hajtogattam, csak simán minden hozzávalót összegyúrtam. Nem pihentettem. 4 centis pogácsaszaggatót használtam. 150 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütöttem ezért maradt ilyen világos.



A totut és a tojásrudat paleo és bio boltokban, valamint a gyártó Capriovus Budapesti telephelyén Bp. XIV.ker. Varannó u. 3. (Nyitva H-P 7-16) tudjátok beszerezni. Vidéken és Szlovákiában élőknek érdemes náluk telefonon, vagy emailben érdeklődni, mert a járat útvonalán, egyeztetéssel megbeszélt találkozó szerint, érték határ nélküli rendeléssel szállítják ki az árut. Tel:222 5906, 222 5932, 222 5933

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám. Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a Követed lehetőségre is rákattintatok.

A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.




A bejegyzés trackback címe:

https://receptekoldal.blog.hu/api/trackback/id/tr586308981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása