Friss topikok

Címkék

áfonya (4) agávészirup (12) ajándék. (3) alma (1) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) avokádó (4) banán (6) banánliszt (4) barack (1) bonbon (1) citrom (21) citromfű (1) cocomas (10) cseresznye (1) csoki (30) csokoládé (20) datolya (9) datolyaszirup (1) dió (16) eper (10) eritritol (73) fagyi (6) fagyi gép nélkül (3) fagylalt (3) fahéj (3) fánk (1) farsang (1) fekete ribizli liszt (1) füge (1) gasztro ajándék (2) gesztenye (10) gombóc (1) gránátalma (1) gyümölcs (17) gyümölcsalap (1) gyümölcsliszt (2) húsvét (1) juharszirup (9) kakaó (15) kakaóvaj (4) karácsony (7) karácsonyfa dísz (1) kávé (8) keksz (4) kesudió (2) kókusz (35) kókuszolaj (45) kókusztej. (23) kókusztejpor (1) könyv (2) lekvár (7) lenmag (2) linzer (1) liszt mentes (1) mák (6) makadámdióliszt (1) málna (4) mandula (30) marcipán (1) mazsola (5) meggy (1) menta (2) méz (29) mézeskalács fűszer (2) mogyoró (5) muffin (1) napraforgómag (2) nocarb noodle (2) nutella (1) nyers konyha (2) nyílgyökérliszt (17) palacsinta (5) paleo (96) pektin (1) piskóta (7) pisztácia (2) pite (4) puding (2) rebarbara (2) reggeli (1) répa (1) rétes (1) ribizli (1) rum (7) sajttorta (3) sárgabarack (1) sütés nélkül (23) sütőtök (1) szezámmag (3) szilva (3) tápióka (2) tartósítás (1) tészta (1) tojásfehérje hasznosítás (5) tojásrúd (15) tökmag (1) torta (14) totu (38) totu krém (3) totu krém extra (2) túró (16) vanília (51) virág (1) virágszirom (1) xilit (69) zabkorpa (1) zabpehely (2) zselatin (17) Címkefelhő

Naptár

október 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Szerzők

Somlói galuska (paleo)

2014.02.22. 10:50 | pestro | Szólj hozzá!



A hétvégi süteményünknél mindenképpen valamelyik régi, hagyományos receptemet szerettem volna átdolgozni paleora. Apacuka funda luka alapon a somlóira esett a választás. :) A nem paleo változatot itt találjátok.

Hozzávalók:

a piskóta laphoz:
2 tojás
4 dkg eritritol (vagy nyírfacukor, vagy xilit)

a diós piskótához:
2 tojás
4 dkg nyírfacukor (xilit vagy eritritol)
2 dkg mandulaliszt
2 dkg darált dió

a kakaós piskótához:
2 tojás
4 dkg eritritol (vagy nyírfacukor, vagy xilit)
3 dkg mandulaliszt
1 dkg holland kakaó

a leitercukorhoz:
1 dl víz
5 dkg  nyírfacukor (xilit vagy eritritol)
1 kezeletlen narancs héja
1 kezeletlen citrom héja
1-2 evőkanál jamaicai rum

a sárgakrémhez:
5 dkg nyírfacukor (xilit vagy eritritol)
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl víz 

továbbá:
10 dkg darált dió
5 dkg rumba áztatott mazsola

a csokoládéöntethez:
3 dkg eritritol (vagy nyírfacukor, vagy xilit)
2 dkg holland kakaó
10 dkg Steviával készült étcsokoládé lencse vagy min. 75 %-os étcsokoládé
1 dl kókusztejszín
(esetleg kevés rum)
(ha túl sűrű lenne akkor további 1/2-1 dl víz)

a tálaláshoz:
2.5 dl kókuszkrémből felvert hab

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, továbbra is verve hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a mandulalisztet is. Sütőpapíros lemezre 20 x 25 centis téglalapot kenünk a masszából. 10 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a leitercukrot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihűtjük. A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a dióval elkevert mandulalisztet forgatjuk hozzá. Amíg a dós piskóta sül elkészítjük a sárgakrémet, amihez az összes hozzávalót turmixgépbe téve sima egynemű krémmé dolgozzuk. Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert mandulalisztet forgatjuk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez minden hozzávalót egybe öntünk, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Akkor jó, ha szép bársonyos és mártás sűrűségű. Levesszük a gőzről és félre tesszük.
Amikor a piskóták kihűltek a diós lapot meglocsoljuk a leitercukor harmadával (3 evőkanálnyi). Megkenjük a sárgakrém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével.. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a maradék cukorszirup felével. Rákenjük a maradék sárgakrémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával. Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. Pár órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor kanállal galuskákat szaggatunk belőle, leöntjük a csokoládéöntettel és a felvert habbal díszítjük.


Többen kérdeztétek a ToTut és a tojásrudat hol lehet beszerezni. Ezt sikerült megtudnom: Budapest területén magán személy részére házhoz szállítás nincs, vagy 20.000 Ft nettó esetén 7-15 óráig. Idő meghatározás nélkül a jelzett telefonszámon, lehet rendelni, és a megadott címen átvenni. A paleos boltokban kapható pár termék. Vidéken a járat útvonalon telefon egyeztetéssel megbeszélt találkozó szerint, érték határ nélküli rendeléssel.

Vásárlás, Bp. XIV.ker. Varannó u. 3. Tel:222 5906, 222 5932, 222 5933
Nyitva: H-P 7-16 óráig. Telefonon leadott rendelés 24-órában átvehető.


A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám.

A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptekoldal.blog.hu/api/trackback/id/tr306309011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: dió csokoládé mandula vanília mazsola rum xilit paleo eritritol tojásrúd kókusztej.
süti beállítások módosítása