Néhány szó elöljáróban a tortához. Panna lányom kérésére készült a 12. születésnapjára. Ő tervezte meg és találta ki a tésztát és a krémet hozzá, nekem csupán megvalósítani kellett. Büszke vagyok rá, mert nagyon jól kombinálta a dolgokat. :)
A tortához érdemes 2 literes cocomast megvásárolni, mert a kettőből jön ki pont egy liternyi jól felverhető hab alap, a maradék pedig jól elhasználható az itt vagy itt található ételekhez.
Sokan kérdezitek, hogy hol lehet beszerezni paleo alapanyagokat. Én például a netről a Zöld Malom webáruházból rendelek jó párat.
A torta nem paleo változatát itt találjátok meg.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A gesztenyemasszát kihabosítjuk a kókuszolajjal. Hozzáadjuk a vaníliát és a tojások sárgáját. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét is. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a cukorral fényes, kemény habbá verjük. A harmadával fellazítjuk a gesztenyés masszát, majd a többit óvatosan, hogy össze ne törjön a hab, hozzáforgatjuk a maradékot is. 25 centis, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Amíg hűl elkészítjük a krémet, amihez a 2 literes coocomast 25 percre fagyasztó szekrénybe tesszük. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. a kókuszkrém tetejéről leszedjük a nagyon sűrű részt (körülbelül a fele lesz és az alján egy jóval hígabb rész marad majd). Robotgéppel kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vaníliát, a vízben kis lángon felolvasztott zselatint és a folyékony, kissé vissza hűtött csokoládét. Óvatosan összeforgatjuk. A gesztenyés piskótát két lapra vágjuk. Az alsó részt visszatesszük a tortakarikába. 3-4 evőkanálnyi kivételével rátöltjük a krémet. Elsimítjuk rajta és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tetejét, amihez a felolvasztott csokoládét a gesztenyés piskótára kenjük, majd azonnal 16 cikkre (félbe, negyedbe, nyolcadokra, majd tizenhatodokra) vágjuk. Óvatosan rárakosgatjuk cikkenként a torta tetejére. A megmaradt krémmel, 8-as csillagcsőrrel ellátott habzsákkal feldíszítjük a tortát, majd a még meg nem dermedt csokoládéba nyomkodjuk az étcsokoládé pasztillákat is. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. A krém nagyon jól megdermed, a torta szépen szeletelhetővé válik.
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg natúr gesztenyemassza
7,5 dkg szoba hőmérsékletű kókuszolaj (nem paleozóknak vaj)
1/2 vaníliarúd kikapart magjai (nem paleozóknak 1 evőkanál vaníliakivonat)
3 tojás
só
a krémhez:
1 liter kókuszkrém (amint írtam fentebb 2 liter cocomasból)
1/2 vaníliarúd kikapart magjai (nem paleozóknak 1 evőkanál vaníliakivonat)
1 dkg por zselatin vagy 6 lap
1/2 dl víz
a tetejére és a díszítéshez:
10dkg + 20 db steviaval készült étcsokoládé pasztilla vagy paleo étcsokoládé