Szafi lepett meg nemrég néhány
nyers tortalappal, ami persze engem azonnal sütés nélküli desszert készítésére sarkallt. :) Szafikám ezúton is nagyon szépen köszönöm a lapokat! Igyekszem mielőbb mindegyiket felhasználni.
Hozzávalók:
az alaphoz:
a fehér réteghez:
25 dkg kesudió
1 dl olvasztott kókuszolaj
1/2 dl agávészirup, méz, vagy juharszirup
2-3 evőkanál citromlé
2 evőkanál kókusztej
1 vaníliarúd kikapart magjai
a datolyás réteghez:
12 datolya
4 evőkanál kókusztej
3 evőkanál víz
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipetnyi só
a díszítéshez:
1 dl habbá vert kókuszkrém (elhagyható)
A tortát magát nagyon könnyen és gyorsan elkészíthetjük, ha előző nap pár percet rászánunk az előkészületekre, ami annyiból áll, hogy a kesudiót és a datolyát (ha nagyon száraz) külön-külön vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet és átmossuk. A fehér réteg valamennyi hozzávalóját turmixgépben, vagy késes aprítóba téve sima, egynemű, kissé lágy krémmé dolgozzuk, majd a gyümölcsös alapra kenjük (én egy 18 centis. oldalán sütőpapírral bélelt kapcsos tortakarikát tettem az alap köré, és így dolgoztam vele). A datolyás réteg hozzávalóit szintén turmixgépbe, vagy késes aprítóba téve összedolgozzuk és a fehér rétegre tesszük. Pár órára, még jobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Kókuszkrémmel díszítve kínáljuk.